TILBAKE TIL NORDLAND TEATER - NÅ MED "DET EVENTYRLIGE DISSOSIA", PREMIERE 25.04.17


Jeg håper livet mitt består av mange sirkler i forskjellige størrelser og forskjellige farger. Jeg håper noen av dem kanskje bare er påbegynt, at noen av dem blir avbrutt, men en av dem ble akkurat sluttet. Min første profesjonelle jobb som dramatiker og regissør på et teater var i forbindelse med åpningen av det nye bygget til Nordland Teater i 2005. Ane Skumsvoll og jeg hadde laget en teaterinstallasjon i oppdrag for Øyafestivalen i 2005. Det ble en boks med målene 2x2x2 meter hvor 12 heldige publikummere kunne stikke hodene sine inn hull og oppleve en monolog på drøye 5 minutter. Teksten het ”Texas Hold’em” og var en refleksjon over hvor viktig det er å ta kalkulert risiko i livet. Boksen ble en snakkis på Øyafestivalen det året og ikke lenge etter ringte Wenche Bakken fra Nordland Teater og spurte om vi kunne tenke oss å gjøre en lignende forestilling på Nordland Teater. Jeg takket selvfølgelig umiddelbart ja og følte at noe stort hadde skjedd – og det hadde det jo – jeg ble sett. Jeg snekret sammen boksen på sløydsalen til Seljord Folkehøgskule etter tegninger av Johannes Hovda, dekorerte den og sendte både den og Ane Skumsvoll nordover. Resultatet omtales forøvrig her.

Nå i 2017 er jeg igjen tilbake på Nordland Teater. Jeg er så heldig å ha regi på et helaftens stykke med tittelen ”Det eventyrlige Dissosia” av Anthony Neilson med et supert team av kunstnere på og rundt scenen. En stor tillitserklæring og en vanskelig oppgave. Og hva har jeg lært på veien? Jo. Da jeg skrev ”Texas Hold’em” var nok snarere tekstens budskap et ønske om hvordan jeg ville være enn en beskrivelse av hvordan jeg var. Men på en eller annen måte måtte ordene ha festet seg. Budskapet var enkelt: Dersom du ikke satser når det skal satses skjer det ingenting. Uten risiko er det ingen gevinst. Og dersom du går på, det man på pokerspråket kaller en badbeat (et stygt, men uventet tap med gode kort) betyr det bare at du har satset hardt når du faktisk skulle. Da kan du se deg sjøl i øya og vite at du satset riktig og at du skal og bør gjøre det igjen. Oppgaven fremover blir å ta kunstnerisk risiko. Så får jeg heller gå på noen badbeats. Håper noen sier ifra til meg hvis jeg ikke gjør det.

Morten

"Det eventyrlige Dissosia" er en forstilling for ungdom og voksne og varer i 2,5 timer, inkludert pauser.

Involverte:

Scenografi og kostymedesign: Gjermund Andresen

Koreograf: Martha Standal

Lysdesign: Øystein Heitmann

Musikk: Sissel Brean Hovind

Lyddesign: Frode Fritjofsen

Mask: Helena Andersson

Med:

Ane Ulimoen Øverli

Linda Mathisen

Rune S. Løding

Stein Elvestad

Sven Henriksen

Anne Bolette Stang Eng

Martin Karelius Østensen

Les mer om forestillingen på hjemmesiden til Norland Teater.